Rehberlik Servisimiz

OKUL ÖNCESİ DÖNEMİNDE REHBERLİK ÇALIŞMALARI
3–6 yaşlar Psiko-motor, sosyal-duygusal, bilişsel ve dil gelişimleri açısından önemli bir dönemdir.  Okul öncesi, oyun oynama, bedeni kullanma, merakını giderme hayal ve istekleri açığa vurma, bağımsızlığını kazanma gibi ihtiyaçları karşılar. Bu dönemde çocuğun ilgilerini, yetenek ve becerilerini geliştirmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlemek çocuğa kendini sınama ve tanıma imkânları sunmak, çocukların yaptıklarını izlemek, ona yaptıkları ile ilgili geri bildirim vermek ve doğru davranışları pekiştirmek gerekir.

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi, okul yaşantısı içerisinde çocuğun birey olarak farklılıklarının anlaşılmasında ve destekleyici rehberlik hizmetlerinin yürütülebilmesinde, okul – aile-çocuk üçgenin en sağlıklı şekilde kurulmasında önemli rol oynamaktadır.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Servisi, Anaokulu çalışmalarını gelişimsel bakış açısıyla hazırlayarak,

Çocukların okul uyumuna yardım

Bireysel farklılıkların takibi

Gelişimsel rehberlik hizmetleri

Ailelere yönelik bilgilendirme ve yönlendirme hizmetleri

Önleyici rehberlik hizmetleri

Olmak üzere beş temel alanda hizmet vererek, çocuklarımızın verimli ve bilinçli bir şekilde gelişimlerine yardımcı olur.
Rehberlik hizmetleri kişisel açıdan kendini kabul, özgüvenini geliştirme, benlik kavramı oluşturma, sosyalleşmeyi sağlama hedeflerine yönelik etkinlikleri kapsar. Öğrencinin bir üst eğitim kurumuna hazır olması için destekleyici çalışmalarda bulunur.

Bu çalışmalarda bulunurken öğrenciyi gözlemler, takip eder, veli görüşmeleri yapar, öğretmenlerinden bilgi alır. Öğrenci hakkında gerekli bilgi alışverişinde bulunur. Ancak uyguladığı tüm tekniklerde ve kullandığı her yöntemde “HER ÇOCUK ÖZELDİR VE REHBERLİK ÇALIŞMALARI GİZLİLİK İÇiNDE YÜRÜTÜLÜR “ ilkesine bağlı kalır.

Rehberlik Servisi
                                                                                          ÖZEL AKEV İLKÖĞRETİM OKULU
Sevgili Anne- Babalar;

Çocuğunuzla birlikte geçen zaman asla boşa harcanan zaman değildir. Çocuğu sevmek, ona pahalı oyuncaklar almak değil,  onunla ortak faaliyetleri paylaşmak, onunla oyun oynamak ve ona zaman ayırmaktır. Çocuğu sevmek, sözle sevgi ifade etmenin ötesinde, eylemle bu duyguyu ona yaşatmaktır. Unutmayın; çocuğunuzla geçireceğiniz zamanın niceliği değil niteliği önemlidir.

İşte size çocuğunuzla birlikte verimli ve etkin paylaşımlarda bulunabileceğiniz güzel fırsatlar ve birtakım öneriler;

·         Çocuğunuzla oyun oynayın.
·         Çocuğunuzun söylediklerine değer verin, önemseyin.
·         Çoğunuzu pasif değil etkin (katılımlı) dinleyin.
·         Çocuğunuzda saldırganlık, asilik, inatlaşarak istenmeyen davranışları yapma gibi durumlar baş gösteriyorsa sizlere rahatsızlık sinyali veriyor demektedir. Onunla iletişime geçerek rahatsız olduğu durumu tespit edin.
·         Çocuğunuzla birlikte hoş vakit geçirebileceğiniz eğlence ve alışveriş merkezlerine gidin. Yaratıcılığını ve yeteneğini ortaya çıkaracak etkinliklerde bulunun.
·         Çocuğunuzu araştırmacı ve meraklı olmaya yönlendirin. Sorduğu soruları mutlaka cevaplandırın. Herhangi bir nesne, durum veya olaya ilişkin çocuğunuzun düzeyine uygun bilgi aktarımında bulunun.
·         Çocuğunuzun doğayla bütünleşmesini sağlayın. Gittiğiniz yerlerde çocuklarınızın yapraklar, ilginç taş örnekleri, toprak, deniz kabukları vs. toplaması için teşvik edin.
·         Çocuğunuzun bitki yetiştirmesi için zaman ve mekan yaratın.
·         Okulda işlenen tüm dergileri çocuğunuzla birlikte tekrar edin. Okul ortamında kazandıklarından kopmasına izin vermeyin.
·         Çocuğunuza hikayeler okuyun, kitabı sevdirin. Daha sonra resimleri okuyup yorumlamasını isteyin.
·         Türkçeyi düzgün ve kurallara uygun kullanmasını sağlayın. Nezaket sözcüklerini yerinde ve zamanında kullandırın.
·         Görüntülü/sesli şiddet içeren yayınları dinlemesine/izlemesine fırsat vermeyin.
·         Bilgisayar vb.  araçları süre koyarak kullandırın.
·         Her zaman aynı saatte yatmasını sağlayınız.

Her ay okulöncesi yaş dönemine uygun konularda sayfamızda buluşmak dileklerimle…
Sevgiyle ve hoşgörüyle kalın..

Meryem Arzu KAVRAR
                                                                                                       Rehber Öğretmen